5 Dåliga Råd Om Du Har Svårt Att Sova

Eftersom du är här så gissar jag att du har svårt att sova. Har du haft problemet länge har du också fått en massa råd. I den här frågan är jag kärringen mot strömmen. Jag ser så många dåliga råd till den som har svårt att sova. Opraktiska råd. Symtomdämpande råd. Verkningslösa råd. Och ibland riktigt korkade råd!

Här har du en handfull:

5 Dåliga Råd Om Du Har Svårt Att Sova.

 1. Gå alltid och lägg dig/upp vid samma tid. 
  Varför? Livet ser inte ut så. Ibland vill du vara uppe sent och ibland vill du njuta av sängens värme lite längre. Eller hur? Det skapar stress och tvång och nya krav. Hur kul är det?
 2. Använd öronproppar.
  JA! Gör det. Så länge du behöver dem. Men se hellre till att du kan sova utan öronproppar. Du kan lära dig det genom att hitta fram till det som stör, på insidan. För ärligt talat. Om andra kan sova genom åska och regn, på tåg och bussar, på stranden och framför TV:n så kan du också. Det gäller bara att ta reda på vad som hindrar dig från det, och eliminera den inre störningen.
 3. Sov aldrig någon annanstans än i din säng.
  Men snälla!
  Semester? Jobbresa? Hälsa på kompisar? Ny dejt?
 4. Ha det svalt i rummet.
  Jag hade verkligen en period där jag trodde att det var fel på mig som avskydde att frysa. Som tyckte det var förfärligt att krypa ner i svala lakan eftersom jag aldrig blev varm. Och så länge jag frös var det helt omöjligt att slappna av, än mindre sova.
  Om du tycker om att ha det svalt. Fint! Om du inte gör det. Strunta i det rådet. För dig är det dåligt!
 5. Lär dig slappna av innan du går och lägger dig.
  Nej! Eller, jo, under en period, men det är ju ingen lösning. Vad du behöver göra för att få ordning på saken är att ta reda på varför du är så spänd och göra någonting åt DET!

Apropå det…

Vad sägs Om Varaktig Förändring?

Svårt Att SovaVid det här laget har du säkert fattat att jag tycker dessa råd är dåliga när du har svårt att sova eftersom de inte skapar varaktig förändring. Du blir beroende av att utföra eller avstå från vissa beteenden. Beroenden är inte lösningar! Och ibland gör du saker som går helt emot vad som är bäst för dig, (Som temperaturen för mig.) i förhoppning om att någon annan vet bättre.
Om du har svårt att sova beror det på något och det krävs en individuella lösning till just dig. En storlek passar inte alla. Åtminstone inte om du vill ha kotrollen över ditt sovande istället för tvärt om!
Kom på webinaret så pratar vi mer om det. Du har möjlighet att ställa frågor direkt på plats!

4 thoughts on “5 Dåliga Råd Om Du Har Svårt Att Sova”

 1. Du belyser himla bra det faktum att det som funkar för mig kanske är helans för dig och vice versa. När jag väl verkligen förstod det så blev livet med ens mycket enklare och i ett svep blev jag också mer ödmjuk för allas våra både likheter och olikheter! Kan inte utgå från att jag vet varken de förra eller de senare.

  1. Du är bästa experten på dig Helena. Åh jag är bäst experten på mig. Så många vill lägga det där ansvaret på någon annan, en läkare, en coach, en näringsexpert. Dem kan vara bra att konsultera, men vet, det vet du. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *