Din Dåliga Sömn Är En Fara För Andra!

Just det, din dåliga sömn är en fara som hotar andra.

Ibland till livet.

När jag säger fara för andra menar jag inte bara att andra kan stryka med när du glider över på fel sida av vägen och frontalkrockar. Jag menar att andra räknar med dig. Och räknar med dem i den andra bilen. Faktum är att folk som inte ens är i närheten av vägen utsätts för fara.

Din Dåliga Sömn Faran att förlora dig. Förlora dig till döden eller livslångt handikapp. Och faran att förlora någon i en annan bil. Någon som kanske inte ens är trött.

Att köra bil handlar ju om så mycker mer och så många fler än bara dig och att du ska nå fram till dit mål. Ibland har du passagerare. Ibland väntar folk på att du ska komma fram. Inte bara i tid, utan i ett friskt och levande stycke. Tänker du på det när du får grus i ögonen på vägen? Eller tänker du, äsch jag är ju snart framme…

 

”Vare sig vi befinner oss i sovrummet eller i bilen så kan ingen av oss förutsäga själva insomningsögonblicket. Vi får ingen sista varning och därför gäller det att ta kroppens signaler på allvar.”

Din Dåliga Sömn Kan Liknas Vid Rattfylla!

Tillhör du dem som sover dåligt, men likafullt ofta sitter bakom ratten? Då har jag en artikel för dig!

”Man tror att man märker när man ska somna men det gör man inte!”
Stina Skybjer (Körde av vägen 500m hemifrån!)

.

Anna Anund, som när artikeln skrevs 2012, var forskare på Statens väg- och trafiksäkerhetsinstitut i Linköping, sa då, att trötthet i trafiken är ett stort men inte ett växande problem. Men, och jag menar att det är ett stort men eftersom sömnproblemen ökar, var är vi då nu? Och vart är vi på väg?

Risken att möta en supertrött förare, dag som natt, är faktiskt mycket större, än att möta någon som kör rattfull. Och hen är minst lika farlig!

Sov I Bilen!

Om du vill få en stunds god sömn i bilen föreslår jag att du köper ett ljudspår härifrån som på ett kick hjälper hjärnan att sova gott! Med det timslånga spåret följer nämligen en bonus som är perfekt för en kort stunds vila (11 minuter power nap), så du kan köra hem tryggt.

Sov så gott du kan!

Skärmavbild 2016-06-25 kl. 21.56.50🙂

3 thoughts on “Din Dåliga Sömn Är En Fara För Andra!”

 1. Ja, att köra trött torde vara minst lika farligt och långt vanligare än att köra rattfull (som ändå är alltför vanligt). Ser fram emot att vi snart har en flotta av självkörande bilar som inte blir trötta (eller fulla).

 2. Mmm. Det där är nog alltför sant, skrämmande sant, misstänker jag.

  Hur många är vi som, liksom jag, vridit upp radion på högsta volym, rullat ner (ja, hade en Volvo Amazon -65a på den tiden!) fönstret för att ”väckas” av vinden, allt för att hålla oss vakna bakom ratten.

  Huvaligen. Skrämmande.
  Och viktigt! Att se till att jag mår bra (och sover tillräckligt, så jag inte är en fara för andra!) är ju något som gagnar oss alla.

  1. När det gäller bilkörning blir det ju läskigt tydligt. Men under alla omständigheter påverkar vårt mående och hur vi tar hand om oss själva även alla andra i vår omgivning. 🙂

   Ta hand om dig Helena!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *