Jag gillar kläder, men inte mode.

Jag gillar kläder, men inte mode.

Jag gillar kläder! Kläder alltså, inte mode. Sällan mode skulle jag nog säga. Jag har alltid vetat vad jag tycker om och när det inte varit på modet har shopping varit tråkigt. De senaste åren har mest varit urtråkiga, för mig. Oändligt med veck, rysch, pysch, fluff, fladder och volanger. År ut och år in.

Räddningen i mitt fall heter second hand! Långt innan dagens återanvändningsfröjder botaniserade jag hos myrorna och stadsmissionen. Jag menar LÅNGT innan! En sådär 40 år sedan. Och det gör jag än. Mitt andra namn är ”The queen of second hand!”

Inte Mode I Min Kapsel!

Höstens kapselgarderob, även kallad ”kapsylen”.

Garderoben har alltid varit full och på morgonen har jag alltid ”vetat vad jag ska ha på mig”. Till skillnad från de flesta som stått framför överfulla skåp och upplevt dem som tomma. För det kan också ge en sorts stress. Många fina grejer men inte tillräckligt med dagar för att använda dem alla. Därför har jag nu valt ut en tight ”kapsel”, som blivit ett populärt begrepp under senare år.

Det blir 40 plagg som kan kombineras i det oändliga under de närmaste 4 månaderna, september-december. Inkluderat är ytterkläder, större schalar, mössor, toppar, skjortor, byxor, kjolar och 2 västar. 

På det här sättet kan jag riktigt grotta i några favoriter och samtidigt vara kreativ med det jag har till hands. Det här är min andra kapsel någonsin, men det kan jag berätta mer om senare. (Om du vill, skriv en kommentar!)

Kläder för träning, fest och mys räknas inte. Väskor, småschalar, vantar, slipsar och skor räknar jag till accessoarer.

Mycket är faktiskt second hand med basfärgerna svart, vitt, rött. Plus några extra intensiva accenter med grön, gult, orange och cerise. Jag har alltid gillat färg, men drog mig tidigare tillbaka i beige. Så fel! Det var för att hålla mig tillbaka, göra mig mindre synlig. Inte störa så mycket med min närvaro och personlighet.

Kläder Som Energipsykologi

Nu kan ju detta verka vara långt ifrån det jag oftast brukar prata om – stress, sömn och välmående, men så är det inte alls. Jag har en hel Stellas Frågelåda om vikten av att känna sig fin. Där pratar jag om att det inte är ytligt att vilja ta hand om sitt yttre för att må bra. Detta med kläder och utseende är ett jättestort stressmoment för många kvinnor. Kläder är i allra högsta grad energipsykologi!

Frågan är nu om du vill att jag återkommer till det här med kapseln då och då? Kanske visar upp några outfits. Vilka plagg som ingår. Mina inte mode-fynd! 😀 Och relaterar det till energispykologi. Säg något om saken i kommentaren här nere. Tack!

ps. För några tips på hur en kapsel kan konstrueras kolla på min Pinterest eller läs denna artikel (engelska) om att skapa en kapsel från second hand.

 

13 thoughts on “Jag gillar kläder, men inte mode.”

 1. Intressant 🙂
  Jag älskar kläder, tyger och färg men ofta ofta slutar det med svart, vitt och grått…. Tyvärr har jag inte samma dragning åt second hand men mina kläder vårdar jag så de håller länge…flera år. Mode eller inte mode, jag vet inte . Jag har min känsla i vad som är jag. Men jag älskar att få inspiration genom bilder och tidningar.
  🙂

  1. Det är det där jag undrar över, baserat på egen erfarenhet. Att bryta sin egen norm är att riskera. När Du faller tillbaka till svart, vitt och grått…. Vilka risker är det du undviker? Inte för att du behöver svara, men visst är det en intressant tanke? 🙂

 2. Jag är också ofta långt ifrån mode med kläderna, just på grund av att om jag inte kan känna mig 100% bekväm i kläderna så bär jag dem inte. Så har ofta blivit mjukisar och liknande.

  1. Oh ja Annica, bekvämt är A och O! Och att vara varm! Det är så många som tror att snyggt, stiligt och vackert inte kan vara bekvämt. Jag ska skriva mer om det, om du inte mår bra i dina kläder så blir det bara fel. Det går inte att KÄNNA sig fin om det skaver och sitter åt på fel ställen. Eller om du fryser.

 3. Jag älskar också kläder och tänker mer långsiktigt i inköp, köper saker som håller över tid å är därför kanske inte alltid så moderiktigt utan mera ”angelica riktigt” 😉

 4. Hm. Aldrig tänkt tanken, men du har ju rätt, att älska kläder innebär ju inte per automatik att älska mode. Tack för distinktionen. Själv kan jag, med handen på hjärtat, säga att jag ser mer praktiskt på kläder än att jag älskar dem, och mode är jag i stort ointresserad av överlag. Härligt hur olika vi är som människor!

  1. Kläder måste vara praktiska för mig med. Bekvämt och varmt är A&O, allt annat går fetbort! Även som tonåring fann jag det obegripligt att mina kompisar gick med uppknäppta och för korta jackor till hösten. JAag använde linnen för att vara säker på att det inte skulle blåsa in på ryggen. 😀 Till det kommer snyggt, känna mig fin. Vad omgivningen tycker är inte så relevant även om jag liksom alla andra påverkas av det som finns runt omkring mig.

 5. Vad inspirerande att läsa! Kul att du nämnde det här inlägget i en kommentar hos mig. Och ja, du har hållit på lite längre 😉 Jag är också inspirerad av kapsel-konceptet och jobbar på att endast äga sådant som går att kombinera och sånt som jag behöver och faktiskt använder. Det är smidigt när man reser också! 🙂

  1. Kul att du kommer på besök Jenn, välkommen! 🙂

   Det var faktisk en resa som gjorde att jag kom in på klädkapsel-konceptet. Planerar ett blogginlägg om det framöver.

 6. Hela konceptet med att köpa plagg som alltid går att kombinera är intressant för mig som älskar statistik. Du kan helt enkelt kombinera samma plagg flera gånger och bara genom att äga ett extra par jeans kan göra flera nya outfits. Mycket intressant tänk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *