Surfar du alltför ofta i sängen, när du borde sova?

Surfar Du På Din Mobil I Sängen, När Du Borde Sova?

Är det här något du känner dig skyldig till? Istället för att sova, tar du en sväng på Facebook, kollar kläder eller spelar spel. Vet du hur galet vanligt det är? Inte bara i lite yngre generationer. Jag vet folk över 50 som t.o.m shoppar i sängen…  Men, det är inte det blå ljuset som är problemet, om du får svårt att sova efteråt. Åtminstone inte enligt mitt sätt att se på saken.

Mer om det i denna video.

 

Jag säger alltså inte emot att olika typer av ljus påverkar vår hjärna, vår vakenhet, vår sömncykel med mera. Sömnhormonet melatonin som ska få oss att sova blir blockerat av mobilen och hjärnan tror fortfarande att det är dag. Så långt allt väl.

MEN! Det är på tok för lite fokus på de psykologiska orsaker till att vi hänger med nosen i våra lysande enheter dag som natt.

En annan aspekt än blåljus

En annan  aspekt som jag inte nämner i videon är att vi blir aktiverade av det vi håller på med online. Att skriva små kommentarer, att se små videos, att få små likes gör att vi blir emotionellt triggade på olika sätt. Dessa känslomässiga svängningar gör det svårare att sova.

Som jag säger i videon så läser jag inte i sängen för min hjärna blir så stimulerande. Den som surfar i sängen blir också stimulerad. Ännu mer än av en pappersbok. För när vi är online kan vi också reagera på andra och förväntar oss svar och reaktioner på det vi uttrycker.

När du ser en länk till en artikel, klickar på den och får en känslomässig kick så går hela du igång. Du kanske blir arg, du kanske blir ledsen, du kanske blir glad. Andningen förändras, hjärtklappning uppstår. Det snörper till i halsen. Du börjar skratta…

Sedan går du tillbaka till inlägget på Facebook lägger en tumme upp, eller en arg liten figur. Nu är du väldigt långt borta från att sova. Eftersom chansen / risken att du ska få respons av någon som ser ditt engagemang är så stor, är risken också att du blir mer än lovligt engagerad i någonting.

Det spelar ingen roll om det är en söt kattvideo, imponerande gymnastiska insatser, ett par sköna skor, ett coolt sätt att ta hand om plast i våra hav eller ett smärtsamt inlägg från någon krigszon. Det gäller för övrigt om du spelar spel också. Det är engagemanget som är problemet.

Ska Vi Kalla Det Flykten?

sova
Det räcker inte med hänglås på mobilen!

För vi kommer ändå tillbaka till samma ställe igen. Vad är det som gör att du vill bli mer än lovligt engagerad i någonting annat än dig själv och din sömn, när du ligger i din säng? Flyr du från något?

Ärligt talat, jag tycker det är sorgligt att det så sällan talas om känslomässiga och psykologiska orsaker till sömnproblem. Det är som att de försöker alltid hitta någonting fysiskt som ligger utanför människan. Bara du stänger av mobilen någon timme innan sänggåendet så löser det sig. Inte!

Låt Oss Tala Om Att Inte Sova!

Du är en biologisk och känslomässig varelse. När du inte sover mår du inte bra. Och när du inte mår bra, då sover du inte. Låt oss prata mer om det. Berätta här nere – Scrollar du i sängen?

10 thoughts on “Surfar du alltför ofta i sängen, när du borde sova?”

 1. Håller med dig ! vi borde titta mer på vårt känsloliv och psykologi, när det gäller sömn ,vikt, rökning, ja faktiskt allt vi företar oss! Tänker att vi tror att vi mår bra om vi tränar, äter rätt, det kan bli ett sätt att undvika det svåra som vi kanske brottas med på känslomässig nivå. Gäller att våga möta sig själv och se vad vi håller på med. Är det flykt eller ändamålsenlig träning och kost?

  1. Vi spelar på samma planhalva när det gäller detta Christina! Att maniskt fokusera på yttre aspekter för välmående är ett välkänt flyktbeteende. Träningsnarkomaner finns på riktigt. Och alltför stort fokus på att äta nyttig är en form av matmissbruk.

 2. Ytterligare en aspekt kan vara att online är det möjligt att redigera sin personlighet innan den möter verkligheten. I en värld där den bild folk har av mig är redigerad tillåts inga misstag. Rädslan för att sedan möta människor som då kan notera ens oredigerade sidor gör en både ensam och deprimerad i det långa loppet. Även detta påverkar sömnen negativt. Bra belysning på ämnet! 😀

  1. Absolut Tobias Det vi gör online tar för många över verkligheten och så ska den kulissen få sina statister och huvudrollsinnehavare. Den som inte klarar att vara sig själv, eller ens vet vem ”själv” är får än fler inre problem på alla sätt. Tack för kommentaren! 🙂

  1. Så bra, återkom gärna och berätta om det blir någon skillnad. Som jag frågar i videon: Varför hamnar mobilen i sängen med dig? Det är där problemet ligger! 🙂

 3. Senaste året har jag emellanåt tubbat på min regel att mobilen bor i skåpet på nedre plan på natten – och då kan jag precis som du skriver fastna. Men oftast gör jag det alltså inte och jag har börjat bli mer stringent nu igen på att mobilen inte bor i sovrummet. Alls. Böcker däremot, de läser jag i sängen, men det har jag gjort sen jag började läsa för snart 40 år sedan och sovit gott, det har jag gjort nästan hela tiden, så för mig funkar det. 🙂

  1. Jag kunde också läsa förr, men å andra sidan hade jag ju sömnproblem på den tiden och hade inget bättre för mig. 😉 Numera när jag sover bra har jag dock noterat att det är bättre för mig att låta bli. Min kreativa hjärna vill veta fortsättningen, NU! 😀

   Det gäller att hitta det som fungera för en själv, vilket ju kan förändras med åren, eller varför inte årstiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *