Är Svenskens sömnproblem något jag hittar på?

Nej, Svenskens Sömnproblem Är Inget Jag Hittar På!

Fast ibland känns det så…

Eftersom så få testar Sömnpusslet, så undrar jag ibland om jag fabulerar. Finns det verkligen ett sömnproblem i Sverige?

Ja, var får jag det ifrån, att det är ett stort och plågsamt problem för så många i Sverige?

Låt Mig Presentera Några Siffror

Mellan 2013-2016 gjorde Folkhälsomyndigheten en hälsoenkät om Svenskens sömnproblemåret. Där framkommer det med all önskvärd tydlighet att det pågår en accelererande kris i landet vad gäller svenskens sömnproblem.
Människor mellan 16-84 år svarade och över precis hela landet sover kvinnor sämre än män. Landsbygd eller storstadsområden – samma sak!
Värst är det på Gotland där 43% av kvinnorna sover dåligt. Men hallå! Det är nära nog hälften av alla kvinnor på Gotland!! Bäst sover kvinnorna i Norrbotten. Fast när 34% sover dåligt är det inte mycket att skryta med tycker jag.

Här skulle en kunna säga VAKNA! 😉  Vi är på väg käpprätt åt pipsvängen. Svensken sover sämst i Europa! Vi leder europaligan beträffande sömnproblem kopplade till arbetsrelaterad stress. Den vanligaste orsaken är nämligen att tankar mal på runt temat jobb. Ingen förstaplats att vara minsta stolt över.

Hur Det Yttrar Sig?

Sömnstörningar kan yttra sig på många olika sätt. Du har t.x svårt att somna, sover för ytligt eller vaknar för tidigt. Men det finns även andra uttryck för sömnstörningar som det inte pratas så mycket om. Här är några grejer som jag ser som sömnproblem.

 • Inte gå och lägga sig i tid
 • Ofta ha mardrömmar
 • Sover hela natten men vaknar trött
 • Går upp och kissar en till flera gånger per natt
 • Fysisk smärta som stör
 • Andningsproblem
 • Lättväckt
 • Ljudkänslig
 • Ljuskänslig

Listan kan göras längre, men jag tror att det flesta med ett stört sömnmönster känner igen sig i det ovanstående.

Farligt är det också!

Du behöver minst sex timmars sömn per dygn annars hamnar du i riskzonen för allt möjligt. För lite sömn är farligt, till och med livshotande!

På senare år har man börjar förstå sömnens verkligen betydelse. Det är bara på natten som hjärnan kan städa. Alltså måste vi sova, och komma ner i djupsömn, för att hjärnan ska kunna rensa ut slaggprodukter och återhämta sig. Detsamma gäller för resten av kroppen. Under djupsömnen föryngrar sig cellerna efter dagens hårda arbete.

Sömnbrist påverkar också hormoner och ämnesomsättningen vilket kan ge avtrubbad förmåga till mättnadskänsla, förhöjda blodfetter och för höga blodsockernivåer. Vid långvarig sömnbrist ökar tendensen att äta sent på kvällen, kanske t.o.m. gå upp för att ta sig en liten macka mitt i natten. Nästa steg?  Övervikt, åldersdiabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Du kan ju själv tänka dig kostnaderna för individ och samhälle. Vi snackar miljarder när det gäller svenskens sömnproblem!

Det Finns Alltså Stora Sömnproblem I Sverige!

Jag hittar inte på. Det finns stora sömnproblem i Sverige och 30% av dina vänner o bekanta är berörda. Du själv kanske tillhör den här gruppen? Det gjorde jag i 45 år, men jag har hjälpt mig själv och nu hjälper jag framgångsrikt andra med min metod Sömnpusslet.

Så framgångsrikt att jag har pengar-tillbaka-garanti, men ingen har begärt det än. Du kan alltså lugnt tipsa dina vänner.

Frågor på det? 🙂

3 thoughts on “Är Svenskens sömnproblem något jag hittar på?”

 1. Jag håller helt med dig- sömn är jätteviktigt! Under perioden när jag sov dåligt mådde jag inte bra! Jag bor ju dock i Norrbotten där statistiken är något bättre ?
  Hoppas folk hör av sig till dig

  1. 34% av kvinnorna sover dåligt i Norrbotten. Det är fortfarande sorglig statiskt, men fint att du tagit dig förbi Sonja. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *