Hur ofta Övar du dig i att tänka själv?

Är du van vid att tänka själv?

När det pratas om självutveckling pekas det väldigt ofta utåt åt andra håll. Hur viktigt det är att läsa många böcker och på så sätt få inspiration. Minst si och så många böcker i månaden/om året ska du klämma i dig om du vill utveckla ditt ledarskap. Men inget om att tänka själv.

Det är också viktigt att lyssna på poddar, många poddar. Hela tiden ska du lyssna på poddar eller kloka spännande program som t.x. Filosofiska rummet i p1 eller titta på någon kvalitetsTV med  givande intervjuer och dokumentärer. Och alla sommarpratare! Som nu också är vinterpratare

Men hjälper det om du vill tänka själv? Är inte risken att du bara upprepar vad någon annan tänkt och tror att det är ditt eget? Det sägs dessutom att vi upprepar 80% av det vi tänkte igår. Samma tankar varje dag, men knapp några som är dina egna. Vilken tristess!

Det räcker alltså inte att läsa en massa böcker och lyssna på en massa poddar och titta på en massa spännande dokumentär eller diskussioner. Nej det räcker inte, för du behöver tänka själv. Du behöver ta dig den där tiden att smälta det är du har läst och det är du har lyssna till. Och hur ofta gör du det?

Dina tankar är lika goda som någon annans!

Du behöver inte heller nödvändigtvis alltid diskutera med andra. Får då kan samma sak hända. Du börjar upprepa vad kompisarna sagt/tänkt/tyckt. Tänk om du får ut mer av att tänka helt själv då och då? Att lyssna på dig själv och vad du har att säga om sakernas tillstånd. Tänka självständigt. Vänta in dina observationer. Tro på och lita på att dina tankar är lika goda som andras tankar. Men jag tror att behöver du öva. Är du van det?

När jag går min promenad runt kanalen har jag sällan någonting i öronen. Ingen musik, inget inspirerande, lärorikt eller underhållande. Jag går där och tänker. Jag försöker inte tänka, jag försöker inte vara smart, jag försöker inte komma på ”det”. Jag bara tillåter mig att tänka och titta på fåglarna. Låta tankarna vandra bort från det jag har läst och det är lyssna till, över till min egna tanke. Låta den glittra tillsammans med solen i vattnet eller stiga fram ut det grå diset en mulen dag med duggregnet hängandes i lockarna.

Jag funderar på allt möjligt. Detta med att vara en människa, en kvinna i denna tid. I denna tid på planeten jorden. I denna tid i just mitt liv. Jag spänner, tänjer, virvlar, drar och utforskar mina tankebanor och låter det som sätts igång av andra få göra sin grej. I den tystnad stadens brus erbjuder.

Det roliga är att det kommer ut nya saker då. Istället för alla de där upprepningarna.

Likväl som du behöver smälta maten med din matsmältning behöver du smälta andras tankar med din tankesmältning. Integrera istället för internalisera.

Utsätt dig själv för din dagliga tankesmälta!

Gör det nu. Men innan du går, dela med dig av en egen tanke här i kommentarsfältet! 🙂

Lycka till. Övning ger färdighet.

8 thoughts on “Hur ofta Övar du dig i att tänka själv?”

 1. Just detta är ett av de främsta skälen till att jag började blogga faktiskt. Jag hade då under flera år ”studsat iväg” saker utan att lägga mina egna tankar, min unika vinkling på saker och ting och hade tröttnat på det. Ville att det jag skickar ut skulle vara filtrerat genom mig och därför startade jag min blogg.

  Så jodå, nog ger jag mig själv möjlighet att öva upp mina egna tankar, att släppa fram dem, funderingarna, förunderligheterna, förundran!

  1. Jag är också en ”skrivsmältare”. 🙂 Har oftast papper och penna med mig på mina tänkande promenader, ifall något måste komma på pränt direkt.

 2. Det är helt livsnödvändigt att lyssna på sina egna tankar! Jag undrar om inte mycket av utmattning kunde undvikas om vi tillät oss att släppa allt vad läsande och lyssnande heter en bra stund varje dag, och bara låta hjärnan springa fritt.

  1. Absolut Karin! Istället för tankesmälta med sig själv blir det härdsmälta i hela systemet. Det finns på tok för mycket att bearbeta i dessa tider, vårt stenålderssystem är inte gjort för så mycket information. Att sätta sig ner för att vänta på sin själ har aldrig varit viktigare!

 3. Jag är nog en sådan som inspireras av poddar, bra böcker, sommar- och vinterpratare – älskar att lyssna, läsa och inspireras – tror och tycker att det gör att en kreativ ådra dras igång i mig och att jag genom det tänker själv, utvecklar mig själv…

  1. Att låta sig inspireras tycker jag är hur bra som helst. Vi bygger alla vidare på dem som gått före. Det är när man inte lämnar plats till eget tänk som det uppstår en risk att inte gå vidare utan bara upprepa det andra redan kommit med.

   Jag har läst kopiöst med böcker och lyssnat på många kloka människor. Men sen behöver jag tänka, själv, på det jag fått till mig. Det finns ingen motsägelse där. Får det din kreativitet att blomstra låter det som att du är på banan. 🙂

 4. Att meditera dagligen, och att skriva ned tankare är ett sätt för mig att tänka och reflektera över vad jag egentligen tänker. Jag lyssnar inte heller på något när jag är ute på promenad, det ska liksom var ’tyst’ då. En annan situtaiton som jag är väldigt närvarande i mina tankar är när jag långkör, inte stadsköring eller när jag sitter i kö, utan när jag kör i flera timmar. Då tänker jag väldigt bra 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *